מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
המזכירות הפדגוגית

חזון ומדיניות

share
שתפו עמוד:
חזון ומדיניות

היבטים רגשיים חברתיים (SEL) באומנויות

מערכת החינוך בישראל עומדת בפני אתגרים מגוונים ומורכבים הנובעים מן הדינמיקה החברתית, התרבותית והפדגוגית הייחודית במדינה. תהליכי ההוראה-למידה בתחומי האומנויות, בכל שלבי הגיל, מעוררים רגישויות פסיכולוגיות ואתיות מיוחדות שדורשות התייחסות. במרחב זה ניתן למצוא מסמכי מדיניות המסדירים את לימודי האומנויות בפרספקטיבה רגשית-חברתית ואתית ונבחן הקשר בין לימודי אומנויות לבין למידה רגשית-חברתית (SEL – Social Emotional Learning). חמש מיומנויות ה-SEL  (מודעות עצמית, ניהול עצמי, מודעות חברתית, מיומנויות בינאישיות וקבלת החלטות אחראית) משולבות בלימודי האומנויות במערכת החינוך בישראל בתחומים מוזיקה, מחול, אמנות חזותית, קולנוע ומדיה ותיאטרון. בנייר העמדה "SEL ואומנויות" מפורטות אסטרטגיות הוראה ולמידה מעשיות לשילוב מושכל ומודע של SEL בהוראת אומנויות בהתבסס על מחקרים אקדמיים בנושא, ונדונים האתגרים הייחודיים של לימודי האומנויות בהיבטים אתיים. ניתן למצוא בו מחוונים ממוקדים למורה והמלצות למנהל המעוניין לשלב אומנויות בשגרות בית הספר שלו.

להרחבה: נייר העמדה המלא

מסמכי הסדרה - מדיניות משרד החינוך

כאן תוכלו למצוא מסמכי מדיניות שיעזרו בשיקולי הדעת לגבי הרחבת לימודי האומנויות בבית ספרכם, בשכבות הגיל השונות.

אתיקה בחינוך לאומנויות

בהוראת האומנויות עולות דילמות אתיות, מוסריות, תרבותיות, אישיות ובין אישיות רבות, המעלות צורך במפת דרכים מוסדרת עבור המורה. מסמך זה נכתב על ידי קבוצת מומחים גדולה על מנת לדון בסוגיות מורכבות הנוגעות להוראה ולחינוך באמצעות אומנויות, על מנת לתת מענה מוסמך שיסייע בידי מורי האומנויות ללמד באופן אתי תוך הקפדה על זכויות התלמיד והתנהלות בין אישית מכבדת וראויה.

להרחבה: אתיקה בחינוך לאומנויות

חינוך ראוי לאומנויות במאה ה-21​

מטרת מסמך זה היא להציג באופן שיטתי ומבוסס את תפיסת המדיניות של אגף אומנויות במזכירות הפדגוגית של משרד החינוך. האגף הוקם בשנת 2011, על מנת ליצור מדיניות כוללת ומתואמת לחמשת תחומי האומנות שנלמדים במערכת החינוך בישראל: אומנות חזותית, תיאטרון, קולנוע, מוזיקה ומחול. 

המסמך שלפניכם סוקר התפתחויות היסטוריות בחינוך לאומנות באופן השוואתי בין מערכת החינוך בארה"ב לבין מערכת החינוך בישראל. המסמך מציג את יתרונות החינוך לאומנויות במגוון שדות ומציב עקרונות פדגוגיים בסיסיים של החינוך לאומנויות.
לאור השינויים שחלים בעולם פוסט קורונה, דיגיטלי, מתוקשר ומתוקשב, רווי בבינה מלאכותית בעשור השלישי של המילניום, מעודכן מסמך זה בימים אלו.

להרחבה: חינוך ראוי לאומנויות במאה ה-21​